Будуємо кутовий камін

Немає нічого кращого для обігріву трьох суміжних кімнат, чим кутовий камін. Він встановлюється на стику стін і має досить високий ККД, оскільки укомплектований закритою топкою. Такий камін займає менше місця, чим що стоїть уздовж стіни, тому встановлюється в невеликих кімнатах. Біля кутового каміна можна розставити крісла по колу, отримавши цілком комфортну зону відпочинку. Однією з прикрас кутового каміна є призматичне скло, що дозволяє милуватися вогнем з двох сторін.

Деякі моделі кутових камінів мають і варильну панель, здатну приготувати повноцінний обід або вечерю.

Будівництво цих камінів, втім, як і інших моделей, вимагає грамотної проектної документації (ескізів, креслень, порядовок). Отже, череж кутового каміна повинен містити розміри порталу (співвідношення висоти до ширини дорівнює 2:3, глибини до висоти - 1:2), розміри димаря (розмір його отвору зазвичай в 8-10 разів менше отвору топки). У креслення кутового каміна входить і розміри перевалу, розташованого між паливником і димарем. З його допомогою іскри і пил не потрапляють в кімнату.

Якщо кутовий камін встановлюється біля дерев'яної стіни, то необхідно провести теплоізоляцію. Фундамент каміна зазвичай гидроизолируют двома шарами руберойду.

Далі складається порядовка кутового каміна, що є схемою кладки кожного цегляного ряду. У ці схеми включаються ціла цегла, половинки і четвертинки. Часто порядовка кутового каміна дозволяє упізнати витрату цеглини. До його розрахункової кількості можна додати ще 10 відсотків.

Зазвичай кладка кутового каміна нічим не відрізняється від кладки пристінного і виробляється в строгій відповідності з порядовкой. Кожен укладений ряд на порядовкі закреслюється. Цеглина, використовувана при кладці, опускається на декілька хвилин у воду. Це необхідно для видалення зайвого повітря. Перший ряд кладки зазвичай виконують "на ребро", використовуючи розчин і низьким змістом піску. В процесі кладки постійно перевіряють косинцем відповідність розмірів. Усередині паливника, димаря вологою тканиною протирають поверхню, видаляючи зайвий розчин і одночасно зменшуючи наявні порожнечі. Ці внутрішні поверхні зазвичай не штукатурять.

Кладка кутового каміна ведеться із застосуванням термостійкого розчину, що складається з суміші цементу і піску або глини і піску. Може використовуватися і гіпс.