Клінкерна плитка

Одним з популярних оздоблювальних матеріалів є клінкерна плитка. Завдяки таким якостям, як висока міцність, морозостійкість, водостійкість, Клінкер використовують для облицювання фасадів, веранд, майданчиків, сходів. Він відповідає всім вимогам надійності, гігієни і безпеки.

Ще на початку ХIХ століття в Голландії почали виробляти клінкерну плитку. Спочатку вона використовувалася для мощення доріг, а потім вже почали випускати цей матеріал для будівництва й обробки будинків.

Клінкерна плитка виготовляється з глини з додаванням флюсів і оксидів. Буває глазурована або неглазурована одинарного випалу з ущільненої основою, одержуваної шляхом екструзії (продавлювання через певну форму) або, рідше, методом пресування. Методом екструзії виходить плитка складної геометричної форми (куточки, цоколі, водостоки, ступені, сполучні елементи).

Завдяки дуже низькому коефіцієнту водопоглинання, низькою стираності, здатності витримувати перепади температур, клінкерна плитка також використовується при будівництві басейнів та інших будівельних споруд, для облицювання підлоги всередині і зовні приміщень, при облицюванні фасадів і на промислових об'єктах. Виготовлення плитки для басейнів відбувається за спеціальною технологією, що дозволяє виробам витримати багатотонну вагу води. При виробництві такої кераміки використовуються спеціальні фарфорові глини, стійкі до впливу високих температур. Після формування та пресування, в результаті яких з виробу видаляється зайва волога, зразок відправляється в піч на випалювання одноразово при температурі 1300° С.

Для облицювання басейну виготовляється плитка із закругленими краями і з антиковзаючим покриттям. Така кераміка виготовляється у вигляді пластини, з нанесеними на поверхню насічками або рельєфним малюнком, або у вигляді плитки з дуже шорсткою поверхнею. Зазвичай для облицювання басейну продається Керамічна плитка у вигляді комплекту, що складається з самої плитки, декоративних деталей, а також елементів конструкції.

Будучи найбільш дешевим, у порівнянні, наприклад, з керамогранітом, матеріалом, клінкерна плитка користується великою популярністю. До того ж, завдяки своїм відмінним якостям, вона може прослужити не один десяток років. Адже вона не горюча, не гниє, не руйнується грибком, не схильна до природних явищ і завжди зберігає свій колір і відмінний зовнішній вигляд.