Кращий клеєний брус

Цілісна колода, оцилиндрованное або ручного вирубування, є одним з самих екологічних матеріалів на сьогодні. При його виготовленні, а точніше сказати, зростанні, природою не застосовуються які б то не було клейові хімікати, воно "дозріває" найчастіше в місцях з хорошою екологією, тобто в лісах.

У зроблених з колод будинках через стіни і торці постійно відбувається повітрообмін, за день через нього проходить до 30% усього "домашнього" повітря - колода дихає, самостійно регулює оптимальну вологість, кисневий баланс і розподіляє тепло, тому в дерев'яному будинку взимку затишно і тепло, а влітку панує приємна прохолода. Кожному, кому довелося жити в дерев'яному будинку, знайоме відчуття легкості пробудження. А деяким навіть відомо, що для повноцінного поновлюючого сну в такому будинку вимагається на декілька годин менше, ніж в цегляному або панельному.

Важливим чинником будинку з колоди є гармонійний вигляд стін, як із зовнішньою, так і з внутрішньої сторони особливо це стосується оциліндрованної колоди, яка не вимагає додаткової обробки. Такий будинок, як втім будь-який дерев'яний або каркасний, не вимагає серйозних фінансових вкладень на фундамент і простий в зборці. Головним недоліком колоди, тобто будови з нього, являється його усадка, яка досягає 10% від загальної висоти і триває упродовж декількох років. У цей період будинку треба забезпечити ощадний режим використання, дотримуватися суворих вимог по використанню опалювального устаткування, виробляти регулярну конопатку стін, за наявності дерев'яних стовпів регулювати домкрати і тому подібне. Ну і усім ненависні тріщини, супутники будинків, зібраних з матеріалу природної вологості. Уникнути їх появи в колоді можна хіба що шляхом значного дорожчання початкової сировини, застосувавши для будівництва щільну і просмолену деревину, заготовлену зараннее, таку як ангарська сосна, модрина, кедр. Тріщини в такій деревині нечисленні і носять поверхневий характер. Краще ще і побудувати зроблений з колод будинок взимку, та не заселятися в нього перший рік, залишивши постояти без вікон і дверей.

Усе це в комплексі дозволить мінімізувати кількість тріщин, але невеликі тріщини мають бути, адже вони є природним кондиціонером. Тепер про брус. Нині популярними матеріалами є профільований і клеєний брус, хоча профільований брус частіше може бути клеєним.

Профільований брус, виготовлений з цілісного масиву дерева, - така ж екологічно чиста деревина, без клейових хімікатів і радіаційних ізотопів як і рубана колода. До переваг можна віднести те, що такий матеріал при зведенні стін не вимагає додаткової обробки ні зовні, ні усередині.

Профільований брус перерізом 145x145 мм еквівалентний оцилиндрованному колоді діаметром 240 мм, 190x190 мм - 320 мм і 240x190 мм - 420 мм, оскільки товщина зроблених з колод стін вимірюється саме в місці зіткнення колод. При цьому будівництво будинку з профільованого бруса набагато дешевше, ніж з колоди, оскільки для досягнення однієї і тієї ж теплоізоляції профільованого бруса вимагається до 40% менше, як в об'ємі, так і за вартістю. А недолік у нього все той же - усадка.

Так виходить, що відсутність тріщин - це головна перевага клеєного бруса. У будинку з клеєного бруса можна вже відразу повноцінно жити, оскільки він ретельно висушений і не дає усадку, його вологість складає 10-14%. Клеєний брус має виняткову міцність, довжина його може досягати до 18 метрів, що дозволяє використовувати широкі (чи довгі) прольоти, перекриті дерев'яними балками.

З недоліків можна сказати, що будинок з клеєного бруса менш натуральний - "екологічний", чим будинок з масиву дерева, із-за використання хімікатів клею. Нині існують певні екологічні вимоги до клейових з'єднань, дотримання яких не призводить до втрати "екологічне". По існуючій класифікації вони діляться на небезпечних, непридатних для використання в житлових приміщеннях (маркіруються як FC2), потенційно небезпечні (FC1) і абсолютно безпечні (FC0). У клеях безпечного класу середній зміст формальдегіду має бути не більше 0,5 міліграма/л. Так, наприклад, зміст формальдегіду в клеєному брусі фірми "Контио" складає всього 0,31 міліграм/л, що відносить його до найбезпечнішого класу по екологічне. Несклеєна деревина має зазвичай зміст в межах 0,28 міліграма/л. Ще до недоліків клеєного бруса можна віднести той факт, що вільне кондиціонування повітря через матеріал клеєного бруса значно менше, чим через масив дерева, оскільки перешкоджають проходженню повітря клейові прошарки, в брусі 160x180 їх як мінімум 4 шари.