Боротьба за квадратні метри

Розсувні перегородки все більше і більше завойовують ринок. Вони гарні і у великих квартирах, і в маленьких. У великих квартирах вони роблять дизайн інтер'єру динамічнішим і різноманітнішим, в маленьких чудово допоможуть заощадити простір.
Коли розсувні перегородки зроблені зі світлопрозорих матеріалів, то вони, навіть будучи в зрушеному стані, все одно створюють відчуття простору.

Основна функція розсувних перегородок - зонування простору. Треба враховувати, що вони не можуть забезпечити високу звукоізоляцію - через невелику товщину і зазорів між стулками перегородки. Тому для відгородження дитячих і спалень їх потрібно застосовувати з урахуванням цього моменту.

Сучасні перегородки бувають не тільки плоскі. У різному вигляді це ціла система, що включає раму і заповнення, механізм розсування з напрямними, фіксаторами, роликовими каретками і фурнітурою. Є два способи переміщення полотен по напрямних - за допомогою роликового підвісу або за допомогою роликових опор.

Полотна розсувних перегородок - це їх фасад. Вони складаються з рами та заповнення. Ширина профілів, що утворюють каркас, становить 30-100мм.

Профілі виготовляють зі сталі, алюмінію, дерева, пластика і МДФ. Розділові поздовжні і поперечні профілі хороші тим, що підвищують жорсткість полотна. Вироби з алюмінію є найбільш поширеними. Часто їх декорують: фанерою шпоном, облицьовують ПВХ плівкою, фарбують.

Алюміній допомагає втілити в життя нестандартні дизайнерські задумки, а полотно при цьому радує легкістю і міцністю. Сталеві профілі зазвичай дешевші, їх використовують в перегородках економ - класу. Профілі з масиву дерева дуже гарні й екологічні. Однак перегородки з дерева не рекомендується використовувати в приміщеннях з підвищеною вологістю.

Скло є прекрасним матеріалом для заповнення рам. Воно підходить для будь-яких приміщень - від ванни до спальні, пропускає світло і, будучи загартованим, володіє хорошою міцністю, а використовуючи кольорове скло можна імітувати вітражі. Можна замовити перегородки з прозорим, напівпрозорим, кольоровим прозорим, кольоровим непрозорим і матовим склом. На скло можна нанести красиве гравіювання.

Якісні розсувні скляні перегородки володіють торцями, оснащеними спеціальними буферами, які значно пом'якшують удари. У результаті перегородки не стукають в процесі експлуатації. Ущільнювачі в деякій мірі покращують звукоізоляцію системи.

У розсувних перегородках зазвичай застосовують дві системи - перша на роликовій опорі і друга на роликовому підвісі. Плитка напрямна з алюмінієвого профілю, монтується в підготовлений пропив в підлозі. Ролики роблять з поліаміду. Безшумність і довговічність роликів може забезпечувати тефлонове покриття.

Добре, коли в системі встановлені підпружинені верхні ролики для забезпечення більш щільного контакту і зниження рівня шуму при роботі. Системи, виконані на роликових опорах, більш підходять для шаф-купе і гардеробів, тому що в кімнаті про поріжок-виступ можна і спіткнутися.

Ідеальний варіант для перегородок в квартирі - безпорогова конструкція з роликовим підвісом. Недолік безпорогової системи - розгойдування підвішеного полотна. Тому фірми рекомендують встановлювати додаткові бічні напрямні пристрої. Важливо, що направляючу не можна кріпити до стель і стін, виконаних з гіпсокартону - вони не здатні витримати настільки важку конструкцію.

Міжкімнатні скляні розсувні двері здатні розсуватися уздовж стіни, і всередині стіни в спеціальний пенал. Останній варіант вимагає трудомісткого монтажу. А ось переміщення полотна уздовж стіни організувати досить просто.