Будьте прокляті, плями! чи екстрена допомога дерев'яним меблям

Дрібні подряпини і ненавмисні плями на дерев'яних меблях - велика неприємність для наших квартир. Біля зіпсованих столешниц сперечаються, поряд з ними повзають, зітхають і замружуються в надії, що бридка пляма зійде сама. Столи прикривають серветками, над ними ридають. І ніхто, ніхто не знає, як стерти ці прикрі огріхи - не тому нас на "домоводстві" учили.

"Подряпини і плями здатні зіпсувати зовнішній вигляд дерев'яних меблів. Але колишній лиск можна повернути - досить виконати всього декілька кроків", - солодкувато посміхаються тексти "домашнього" глянцю. А потім чемно підказують, що "недоліки" легко звести спеціальним засобом. І не треба було плакати!

Напевно, у них - в нездійсненних глянцевих світах - є "засоби" від усього. Полиролі від подряпин. Мус від фруктових плям і слідів кави. Суміш із запахом персика і властивостями хамелеона - при нанесенні вона приймає колір меблів. Лосьйон із складними інгредієнтами, від яких розсмокчуться будь-які плями. Універсальний карандаш-розпізнавач плям. Він продається з фломастером-відновником кольору.

А як бути нам, невмілим і ледачим жителям міських квартир? Як бути, якщо ось вона - образлива подряпина, а у тебе є тільки п'ятнадцять хвилин, щоб її усунути? І ніяких чудодійних складів в будинку немає і найближчими роками точно не з'явиться? Доведеться сподіватися на екстрені заходи.

І все-таки американці дивні люди. Утопаючи в хитросмешанных лосьйонах і полиролях, вони примудряються писати книги з чудовими рядками про те, як виводити плями і боротися з подряпинами без всяких магазинних засобів. Тоня Лі, декоратор і автор книг з дизайну, запевняє: "Ці поради працювали двадцять років тому і працюють зараз. Випробовуйте і переконуйтеся"!

При подряпинах, наприклад, дивовижно допомагають:

1. Крейда. Дешева дитяча крейда, яка продається в кіосках. Подряпини бояться цього простого засобу сильніше, ніж будь-який полироли, - запевняє Лі. "Відшукайте колір, найбільш близько відповідний забарвлення меблів", - пише вона, - "Щоб отримати потрібний ефект, використовуйте декілька відтінків. Розкришите крейду, а потім ввітріть в подряпину м'якою тканиною". Спосіб хороший для фарбованих меблів.

2. Горіхи. Цей спосіб поширений на південному заході країни, - пише Тоня Лі. Для екстреного заповнення подряпин на світлих дерев'яних меблях підійдуть волоські або бразільські горіхи. "Не кваптесь і будьте уважні", - закликає декоратор, - "Спершу розріжте горіхи, щоб вони виділили масло. І тільки потім втирайте в подряпину".

3. Йод. Ним можна зафарбувати подряпину на темній деревині. Правда, щоб добитися відповідного відтінку, доведеться наносити його шарами, - попереджає Лі. А щоб робота вийшла акуратною, використовуйте ватні палички.