Деревина: універсальність натурального матеріалу

Деревина - це матеріал, який володіє натуральними і природними властивостями і не одне століття успішно застосовується в будівництві. Даний матеріал володіє всіма властивостями, які вписуються в параметри виробництва віконних блоків та дверей. Існують такі електроінструменти як лобзик, болгарка та інше, для будівництва та ремонту квратир, а також для будівництва промислових споруд.

Основна перевага вікон та дверей з дерева -  естетичність та сполучуваність з іншими предметами та інтер'єром. Сучасні дерев'яні вікна є не тільки багатофункціональною конструкцією, але і мають гарний дизайн.

Деревина має важливу перевагу перед іншими матеріалами, вона "дихає", тобто повітря надходить з допомогою мікропор. Цю властивість пояснює той факт, що в приміщенні при закупорених вікнах відбувається природний процес вентиляції та провітрювання. Через одну дерев'яну раму стандартного розміру на добу пропускається близько двох з половиною кубометри повітря. Пластикові вікна такою властивістю не володіють.

Багато сучасних вікон виробляють із клеєного бруса, який має три шари. У чому основні переваги даних вікон? Як здійснюється процес їх виробництва? Застосування клеєного бруса наділяє конструкцію наступними властивостями: стійкістю в будь-які погодні умови, досить високою міцністю і довговічністю. Клеєний брус повинен пройти декілька етапів обробки. Спочатку дошки піддаються складної сушінню, а потім деревина оптимізується, тобто віддаляються сучки, смоляні кишені і тріщини.

На заключних етапах обробки проводиться процес зрощування дошки по довжині і товщині з допомогою водовідштовхувального клею, який наділяє вікно негігроскопічним властивостями. Завдяки такій обробці, клеєний брус володіє водостійкістю, міцністю, яка на вісімдесят відсотків вище, ніж у цільнодерев'янних вікон. Крім того, брус не піддається процесу деформації, які б не були температурні зміни.

Які породи дерев беруть участь у виробництві сучасних вікон? За традицією для виробництва якісних вікон використовують сосну, модрину і дуб. Що цінніша порода дерева, тим дорожче коштують такі вікна, але в якості дешевого варіанту можна використовувати сосну зі спеціальним покриттям.

Дерев'яні вікна, виготовлені з сосни, є недорогим варіантом і мають багато плюсів, так як сосна - це деревина, яка має велику щільність. Завдяки цій якості забезпечується хороша експлуатація, довговічність і теплоізоляція.

Для виробництва вікон може використовуватися різний вид сосни, який вибирається в залежності від уподобань та бюджету споживача. Даний вид вікон може виконуватися в будь-якому кольорі та дизайні. Поширення порід сосни зосереджено не тільки в Україну, але і в безлічі інших країн по всьому світу. Сосни мають середню висоту - тридцять метрів і можуть жити до п'ятисот років.

Модрина як матеріал для вікон має масу переваг. По-перше, вікна з модрини виглядають благородно і яскраво навіть без застосування барвника. Дерев'яні вікна, зроблені з даного дерева, виглядають естетично і красиво, а по довговічності і міцності на тридцять відсотків перевершують сосну. Одним з позитивних моментів у придбанні вікон з модрини є вартість, яка в середньому на п'ятдесят відсотків нижче дуба.

Дослідження показали, що вогнестійкі властивості сосни в два рази нижче, ніж у модрини. Звичайно, виробництво вікон з модрини набагато дорожче, ніж з сосни, але дана порода дерева має унікальні властивості: з біологічної точки зору вона стійкіше в два рази, ніж сосна; особливості смоли дозволяють використовувати модрину без антисептичної обробки, тому що вона не гниє; стійкість до процесу гниття на сорок відсотків вище в порівнянні з дубом; є екологічно чистою деревиною та здійснює виділення в атмосферу природних фітонцидів.

Класичною обробкою приміщення, будинку чи історичної будівлі є вікна, виконані з дуба. Дуб є цінною породою, яка має гарну текстуру і потужний малюнок волокон. Даний вид деревини має твердість, має високу міцність і стійкість до гниття і впливів навколишнього середовища.

Кольорова гамма дуба має в собі як світлі, так і темні відтінки. Дуб успішно застосовується в будівництві суден і авіаконструкцій. Даний вид дерева проходить більш ретельну обробку, через яку складається висока ціна. Є у дуба відмінна якість від всіх інших порід дерев - він має водонепроникну текстуру, яка не втрачає своїх властивостей з роками.

Вікна, виконані з червоного дерева або Махагон, є ідеальними за своїми властивостями і красі, вони настільки ж якісні і надійні, як і пластикові вікна. Дана деревина легко піддається обробці і після часу не дає усадку. Махагон обробляють спеціальним засобом, який робить його стійким до вологи, жучків-короїдів і до сонця.