Джерело життя в заміському будинку

Скільки води в день споживає одна так би мовити "середньостатистична людська одиниця"? Не лише усередину, а і зовнішньо: для санітарно-гігієнічних цілей, на прання-готування. Скажемо відразу: води їй (одиниці) треба багато. Двісті-триста літрів - мінімум. А для заміського будинку з сім'єю з трьох-п'яти чоловік (додайте поливання лужків-газонів, басейн і фонтан) підсумкова цифра може зрости до чотирьох-п'яти тонн. Щодня! При такому розкладі навіть три колодязі (чогось стара пісенька про Учкудук згадалася) не зможуть угамувати спрагу сучасного котеджу. Тут мимоволі замислишся про власну свердловину. Та не просту, піщану, а артезіанську. Щоб вода була без перебоїв і хорошої якості. Значить, потрібно бурити.

Вода залягає т.з. горизонтами. Перший горизонт - "верховодка" - найближчий, до 4 метрів. Саме "верховодка" і грунтові води (на глибині до 10 метрів) живлять звичайні колодязі. У такій воді зазвичай знаходиться велика кількість домішок, що іноді роблять її абсолютно непридатною для пиття, та і швидкість припливу в колодязі украй невисока, а тому колодязь згодиться лише для скромного сільського будинку, де зручності у дворі, а усі водні процедури - по просіці через ліс, на озері.

Нижче - на рівні 30-35 метрів - проходить "піщаний" горизонт з грунтовими водами. Їх цілком досить для життєзабезпечення невеликої дачі в два крани і один санвузол, до яких подаеться вода від насоса, облаштованого в свердловині і під'єднаний через кабель. Вода чистіше колодязною, проте якщо поруч тваринницьке господарство або промисловий об'єкт (що гірше!), то пити таку воду просто небезпечно. "Живе" піщана свердловина в середньому років 10-15. У посушливий сезон таке джерело може просто пересохнути.

Артезіанська свердловина - найглибша, доходить до третього, вапнякового, горизонту. Якість води в нім, як правило, висока (підвищена жорсткість легко усувається спеціальним пом'якшувачем), а кількість - хоч залийся! Термін безперебійної служби артсвердловини - до 80 років. Глибина залягання третього водоносного горизонту може сильно розрізнятися залежно від місцевості.

Таким чином, при купівлі земельної ділянки слід враховувати не лише живописність ландшафту, але і вірогідну віддаленість від підземної річки. Крім того, непогано б дізнатися, що саме відділяє вас від неї: глина, вапняк або валуни.