Мінімум незручностей, максимум функціональності

Перепланування в квартирі - це не лише довгі і тяжкі узгодження, але і, передусім, будівельні роботи, пов'язані з великою кількістю сміття, "мокрими процесами" (цементними розчинами) і іншими малоприємними нюансами.

У багатьох випадках реальною альтернативою капітальним перегородкам з цеглини і бетону можуть стати більш щадні і чисті методи зонування житлових приміщень - каркасні перегородки на основі дерев'яних, пластикових або металевих профілів. Вони монтуються легко і з мінімумом будівельного сміття, і так же швидко демонтуються, а також допускають безліч варіацій в обробці і оформленні. Перегородки можуть бути непрозорі, з використанням листових матеріалів (гипсокартона, МДФ), або засклені - із застосуванням прозорих, матових, різноколірних стекол і навіть вітражів. Не будучи капітальними стінами і не збільшуючи навантаження на конструкції із-за малої ваги, каркасні перегородки не відзначаються в плані БТИ, а тому для їх установки не потрібні узгодження.

На думку фахівців різних будівельних компаній, хорошу можливість для швидкого зонування представляють трансформовані (розсувні) перегородки. Вони дозволяють швидко змінити конфігурацію простору, відгороджуючи зони різного об'єму. Наприклад, в квартирі-студії на якийсь час відокремити кухонний куточок від спальні або вітальні. Перегородки-трансформеры складаються з окремих секцій, металевою такою, що стельовою направляє - трека - і місця складування секцій - паркінгу. Секції переміщаються на спеціальних роликових підвісах по треку і складуються в паркінгу. Для зручності на такі розсувні стіни можна встановити електричний привід.

Тяга до облаштування свого житла невигубна. На щастя, існує безліч дизайнерських прийомів, здатних перетворити квартиру з невдалим плануванням в интерьерное витвір мистецтва. Проте непродумане і неузгоджене перепланування коштуватиме власникам житла втраченого часу, нервів і грошей. Тому перед будь-яким серйозним перетворенням в квартирі варто звернутися до фахівців, які допоможуть виробити і погоджувати рішення, що влаштовує і власників житла, і чиновників Житлової інспекції.