Перша допомога при плямах на поверхні меблів

Плями від соку, фломастерів або заварного крему радять усувати мильним розчином навіть в журналах. Ось тільки що робити із слідами води - не говорить ніхто. Білясті, схожі на примари, вони нахабно видають наші таємниці - про те, що колись тут було щось пролито або розмазано.

Тоня Лі розуміюче киває нашим страхами і посилає читачів за чистими ганчірками і зубною пастою. Втім, не забігатимемо вперед. Набирайтеся рішучості і тягнете:

1. Тканина. Накрийте невеликим клаптем тканини водяну пляму і пропрасуйте його теплою (не гарячою) праскою. "Пропрасовуйте пляму до тих пір, поки вода не випарується", - повчає Лі, - "І прагніть не заходити праскою за краї тканини - дерев'яні поверхні вередливі, у кращому разі вони потемніють, в гіршому - підпаляться".

2. Ефірна олія. Якщо плями від води жили на столі місяцями і встигли перетворитися на старих дурнів, діставайте ефірні олії лимона або апельсина. "Змочіть маслом пляму і залиште як мінімум на декілька годин, а краще на ніч", - пише Тоня Лі, - "Зітріть надлишки масла. Навіть якщо пляма зійде не повністю, сліди будуть менш помітні".

3. Майонез. "Напевно, цей дикий спосіб придумали школярі", що нашкодили, - сміється Тоня Лі, - "Саме дике в нему те, що він працює! Змішайте в рівних пропорціях білу зубну пасту і майонез. Нанесіть на пляму, а потім видалите м'якою тканиною. Уперті плями доведеться потерти". Не обіцяючи, що водні сліди зникнуть, Лі запевняє - вони стануть помітно світліше. Після обробки можна протерти пляму маслом апельсина або лимона.

Подряпина. П'ятнадцять хвилин. І ніяких - навіть хоч трохи відповідних - засобів. Що ж, зітхаємо. Заспокоюємося. Йдемо на кухню і у ванну. І, стримуючи сміх, готуємо дивні суміші, хімічимо, мастимо, втираємо. Чи допоможе це? Можливо. А якщо і ні - коли б ще ти згадав дитинство?