Вибір клею - справа відповідальна

Фахівці рекомендують відноситися до вибору клею з особливою ретельністю, якщо у вас немає бажання, що б результат роботи з клеєм був негативним або залишив нехороший осад.

На важливе питання про те, чи правильно вибраний клей, можна відповісти тільки після процесу склеювання. Передусім, слід пам'ятати, що різних матеріалів і склеювання їх між собою, треба використовувати різні марки клею, яких на сьогодні існує досить багато. Що б досягти якісного склеювання, слід вибирати тільки якісний клей, як це банально не звучало б. Гарантувати надійне з'єднання після склеювання може тільки клей гідної якості.

Фахівці рекомендують використовувати спеціальні клеї для кожного окремого матеріалу і, по можливості, ігнорувати клей, який позиціонують, як універсальний. Клеї, звані універсальними, як правило містять велику кількість хімічних сполук і розчинників, що у результаті негативно позначається на якості з'єднань, вироблюваних з використанням подібного типу клеющих складів.

Для того, що б результатом склеювання було міцне і якісне з'єднання, слід пам'ятати головне правило технології склеювання, яке свідчить, що для кожного матеріалу потрібний свій клей. Так, наприклад, шпалери слід приклеювати до стіни тільки за допомогою спеціалізованих шпалерних клеїв або клейстеру. Якщо необхідно склеїти непористі матеріали, такі як метал, фарфор, кераміку або камінь, то слід використовувати двокомпонентний клей. Тобто, якщо треба наклеїти на залізні двері бірку з номером квартири, то краще використовувати клей, що складається з двох компонентів.

Для картону, дерева або паперу краще використовувати контактний напилюваний або дерев'яний клей. Спеціальний скляний клей треба використовувати для склеювання скляних предметів, а для того, що б склеїти гуму, ідеально підійде контактний клей, приміром, усім відомий "Момент". Спеціальні напилювані клеї краще використовувати для того, що б склеїти м'який або жорсткий пінопласт, а для тканин з великою щільністю, прийнятніше використовувати дерев'яний клей. Зварювальний клей добре підійде для склеювання пластмасових виробів або виробів з пластика.

Варто додати, що є перелік склеювальних засобів, які можуть завжди знадобитися в побуті і з цієї причини краще мати їх в будинку. Наприклад, контактний клей для склеювання практично усіх штучних матеріалів або клей ПВА для склеювання паперу. Звичайно, кожен сам вибирає склеювальні засоби, але для отримання потрібного результату не варто нехтувати загальними правилами.