Як найкраще здавати квартиру?

Як найкраще здавати квартиру? Люди діляться на два типи: ті, хто хоче жити в окремій квартирі, і ті, кому нема кого в неї поселити. Трапляється іноді так, що утворюються зайві гроші або звалюється несподівано спадок. Купуєш квартиру. А що далі? Правильно. Її треба здати! Той, хто замислювався над проблемою з розряду - здам квартиру особисто або звернуся в агентство з нерухомості, напевно оцінював, що ж вигідніше. На жаль, єдино вірної позиції з даного питання немає. Як і все в житті, оренда квартир припускає наявність певних плюсів і мінусів в залежності від вибору шляху.

Здати квартиру без посередників - безумовно, заманливо. Нікому не потрібно платити за пошук орендаря, ні перед ким не потрібно звітувати за додатковий дохід, що отримується із здачі житла. Якщо ще й договір з тимчасовим постояльцем не складати, то вийде зовсім добре - він тобі платить живі гроші, ти його можеш в будь-який момент відправити на всі чотири сторони і, головне, проти тебе немає ніяких доказів. Здавати квартиру чи ні - Ваша особиста справа.

Перш за все потрібно буде самому знайти людину, яка б захотіла зняти квартиру. Потім з ним потрібно якось домовитися про оплату і умудриться її отримати - або просто, чи в термін (кому як не пощастить). У випадку, якщо боржник не захоче з'їжджати з квартири, доведеться його якось виставляти, а, значить, і пояснювати зацікавленим органам, що він там робив. Втім, всі перераховані вище незручності можна легко вирішити, якщо здати квартиру порядній платоспроможному людині. Родичів в якості орендарів краще і не розглядати. Серед них, як правило, найбільше злісних неплатників.

Послуги агентства з нерухомості припускають найбільш легкий, але економічно невигідний спосіб пошуку тимчасового мешканця. Насамперед за послуги агентства потрібно платити. З орендарем доведеться укладати договір, і поки термін його дії буде тривати, агентство буде отримувати свій відсоток прибутку з Ваших грошей. Дохід від здачі квартири буде офіційним, а значить - його доведеться декларувати і платити з нього податки. Втім, всі перераховані вище мінуси - ніщо, порівняно з тим, що Вам не доведеться ні витрачати час на пошуки гарного мешканця, ні тремтіти за те, що він не заплатить вчасно. І спати Ви зможете теж цілком спокійно, адже податкові органи Вами навряд чи вже зацікавляться.

Якщо Вас все ще не полишає думка «здам квартиру особисто», то цілком можливо, що з нею варто розпрощатися. Однак, якщо Ви не хочете годувати чужих людей і Вам по плечу дрібні труднощі, то варто все-таки вибрати перший варіант здачі. Зрештою, квартира - Ваша, і тільки Вам вирішувати, що, як, кому і на яких підставах в ній дозволяти робити: жити, народжувати дітей, зустрічатися з друзями, утримувати домашніх тварин, використовувати як готелі та т.д., і т.п.

Тим більше, що ніхто не примушує Вас йти по прямому шляху. Не знаєте, з чого почати? Можете почати з агентства нерухомості. Воно знайде Вам клієнта, Ви укладете з ними короткостроковий договір, а, коли термін його дії закінчиться, просто не станете його переукладати. Від послуг агентства відмовитеся, а зі своїм мешканцем, якого на той час дізнаєтесь, як облупленого, на загальне задоволення будете продовжувати співпрацювати.